Псориазис причинява ли загуба на коса?

Псориазис причинява ли загуба на коса?

Псориазис причинява ли загуба на коса?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Псориазисът е медицинско състояние, което обикновено причинява промени в кожата на коленете, лактите, ръцете, краката и скалпа. Когато засяга скалпа, се появяват повдигнати, се появяват люспести пластири и може да настъпи косопад.

псориазисът засяга повече от 8 милиона души в Съединените щати. Състоянието засяга имунната система и може да доведе до редица кожни симптоми. Псориазисът може да се появи навсякъде по тялото, включително скалпа.

псориазис на скалпа може да се появи в един или два пластира или може да бъде широко разпространен. Настаняването на ранно лечение може да намали риска от влошаване на симптомите на псориазис и потенциално да доведе до загуба на коса.

Тази статия разглежда псориазиса на скалпа и косопада по -подробно. Той също така обхваща профилактиката и лечението.

Псориазис на скалпа

псориазис е автоимунно състояние, което кара кожните клетки да растат твърде бързо, което води до мащабиране, възпалена кожа и други симптоми.

Кожните клетки обикновено отнемат около 1 месец, за да бъдат заменени от нови клетки. Псориазисът обаче ускорява този процес на регенерация на кожата. Когато човек има псориазис, са необходими само няколко дни, за да се образуват нови клетки и да се издигнат на повърхността.

Скоростта, с която това се случва, кара кожата да се натрупва в петна или плаки, върху на повърхност. Човек с тези симптоми често ще получи диагноза псориазис на плака. Това е най -често срещаната форма на псориазис.

При псориазис на скалпа тези плаки засягат горната част на главата, челото, гърба на шията и зоната зад ушите.

близо до половината от всички хора с псориазис на плака ще има поне един избухване на псориазис на скалпа.

Човек със скалп псориазис може да забележи:

 • Изхвърлени пластири на скалпа
 • лющене и люспи, които в началото могат да наподобяват пърхот
 • Сух скалп, който може да се напука и да кърви
 • Сърбеж
 • Изгаряне, болезненост или болка по скалпа

Временната загуба на коса

псориазис на скалпа може да доведе до временна загуба на коса, но това не го причинява пряко.

Псориазис плаките на скалпа могат да станат много сърбеж и в някои случаи дори болезнени. Сърбежът на скалпа или насилствено премахването на кожните плаки може да доведе до увреждане на кожата и загуба на коса.

За да се предотврати загубата на коса, човек със скалп псориазис трябва да се опита да избегне драскане или разтриване на скалпа си. Лекарствените шампоани и локалните мехлеми могат да помогнат за намаляване на сърбежа.

Когато се появи косопад, той обикновено расте след изчезване на симптомите на псориазис.

Един преглед от 2015 г. съобщава, че човек с псориазис също може да загуби коса на части от главата си, незасегнати от плаки В резултат на телогенен ефлувий. Това е форма на генерализирана временна загуба на коса, която обикновено се появява след стресиращо или травматично събитие.

Профилактика и лечение на косопада

Предотвратяване на пламък на псориазис на скалпа, преди да започне, е най -доброто, е най -доброто Начинът да се избегне косопадът.

Правилното лечение е от решаващо значение за превенцията. Дерматологът може да осигури медицинско лечение, което може да облекчи бързо пламъка, преди симптомите да станат тежки или да причинят усложнения.

Следващите раздели разглеждат възможностите за лечение по -подробно.

Локални лечения

В зависимост от това колко тежки са симптомите, лекарят може да предложи да се приложи следните лечения върху засегнатата зона:

 • Лекарствани шампоани
 • Крем на витамин D
 • Локални стероиди за намаляване на възпалението и сърбежа

лечение без рецепта

Има няколко лечения без рецепта (OTC), които могат да Помощ при симптомите на псориазис на скалпа.

Активните съставки, на които човек трябва да внимава, когато избира опция за OTC, са салицилова киселина и въглища или дърво катран.

Салицилова киселина може да помогне да се помогне Омекотете съществуващите плаки и отстранете люспите от кожата.

Продуктите с катран като съставка могат да забавят растежа на новите кожни клетки и да успокоят сърбежа. Продуктите от катран обаче могат да оцветяват дрехите.

Лечение с рецепта

псориазис е състояние, което засяга цялото тяло. Ако симптомите са тежки, лекар може да предпише лекарства, отпускани по лекарско предписание, които човек може да вземе през устата или като инжекция.

Някои опции включват:

 • Биологични средства, които са Лекарства, които са насочени към специфични гени в тялото
 • Метотрексат и апремиласт, които са едновременно модифициращи болестта антиревматични лекарства, които влияят върху начина, по който работи имунната система
 • ретиноиди, които са форма на витамин A

Понякога лекар ще предпише комбинация от лекарства или видове лечение.

Лечение на светлината

лечение на светлина някога е било опора на псориазис Лечението, но въвеждането на нови лекарства за лечение на това състояние означава, че сега става по -рядко срещано.

UVB светлина се среща естествено на слънчева светлина и може да бъде ефективно за забавяне на растежа на кожните клетки, засегнати от псориазис. Той директно потиска имунните клетки в кожата.

UVB терапията включва излагане на кожата на изкуствен източник на светлина за определени периоди от време редовно. Дерматологът обикновено ще извършва UVB терапия в медицинска обстановка, въпреки че UTB единици у дома също са на разположение.

UVA светлината също може да лекува плаки на псориазис, въпреки че лекарите обикновено използват това само в комбинация с лекарства с псорален. Това са лекарства, които правят кожата по -чувствителна към светлината.

Научете повече за терапията на светлината за псориазис тук.

Други лекарства

Други лекарства също могат да помогнат за лечение на лечение псориазис на скалпа и намалете риска от загуба на коса. Секциите по -долу разглеждат тези по -подробно.

Стероидите

локални, перорални и инжекционни стероиди могат да помогнат за намаляване на възпалението и тежестта на плаките на псориазис.

Леки кортикостероидни кремове се предлагат без рецепта и могат да бъдат ефективни при лечение на малки области от псориазис. Лекар или дерматолог може да предпише по -силни мехлеми за по -тежки случаи.

Научете повече за кортикостероидите тук.

Орални лекарства

В по -тежки случаи на псориазис на скалпа, Дерматолог може да предпише перорални лекарства.

Някои перорални лекарства за псориазис включват:

 • apremilast, който е по-ново, неимуносупресивно лечение за намаляване на възпалението
 • Метотрексат, който също може да помогне за намаляване на възпалението
 • Ацитроретин, който може да забави растежа на кожата и да намали възпалението
 • Циклоспорин, който може да инхибира имунния отговор на човек

Научете повече за пероралните лекарства за псориазис тук.

Инжектиране или инфузионни лекарства

лечение с инжектиране също може да помогне за намаляване на симптомите на псориазис. Те включват биологични лечения. Биологиките са лекарства, които са насочени към имунната система, за да намалят възпалителните реакции.

Някои инжекционни лекарства за псориазис включват:

 • Фактор на фактор на некроза на антитумора, като етанерцепт ( Enbrel), адалимумаб (humira) и infliximab (remicade)
 • Анти-интерлевкин-12/23 агенти, като Guselkumab (Tremfya), Risankizumab-Rzaa (Skyrizi) и Ustekinumab (Stelara)
 • Анти-интерлевкин-17 агенти, като Secukinumab (Cosentyx)

Научете повече за инжекциите за псориазис тук.

Промените в начина на живот

Some home remedies and lifestyle changes can help people take control of their scalp psoriasis and prevent flares.

When symptoms occur, the American Academy of Dermatologists suggests the following:

 • Потърсете медицински съвет възможно най -скоро.
 • Избягвайте драскането или избора. Приложение за везни.
 • Всяко лечение на скалпа, а не само косата.
 • Оставете косата да изсъхне, без да използвате сешоар.
 • Алтернативни шампоани и използвайте балсам, за да намалите риска от сухота.

Някои видове шампоан също са по -подходящи за хора с псориазис на скалпа.

Лекарствани и шампоани на въглищния катран са достъпни за закупуване онлайн, но човек трябва да попита лекар, кой от тях е такъв Те трябва да използват.

prostamin forte измама

Резюме

псориазисът е възпалително състояние на кожата, което може да повлияе на цялото тяло. Това може да причини повдигнати, обезцветени петна от кожа или плаки, които могат да се чувстват сърбящи или болезнени.

псориазисът на скалпа може да доведе до загуба на коса, ако човек сърбеж или вземе в засегнатите райони. Въпреки това, този косопад обикновено е само временен. Косата на човек обикновено расте, след като техните симптоми на псориазис изчезнат.

Има различни възможности за лечение, налични за псориазис, включително локални кремове, перорални лекарства и биологични инжекции. Човек с псориазис трябва да се консултира с лекар или дерматолог, за да реши най -добрия курс на лечение.

Contents